Kültür Sanat

  • Okuma Kulübünün Uzayı

    Okuma Kulübünün Uzayı

    Annie Ernaux 1940 yılında Lillebonne’da, Mary Shelley 1797 yılında Londra’da, Latife Tekin 1957 yılında Kayseri’de, Eylem Ata 1981 yılında Diyarbakır’da doğdu. 2024’ün Kasım’ında başlayan Okuma Kulübümüz için seçilen bu kadın yazarlarla, farklı zamanlara, farklı coğrafyalara  hikâyenin gücüyle hem yaklaştık hem uzaklaştık. Neşeyle, öfkeyle, hüzünle, umutla çıktığımız bu yolda toplumsal normların dışındaki bu kadın yazarların yaşam…

    Derya Şekerci avatarı

  • Bu İmgeler Bizim Değil!

    Bu İmgeler Bizim Değil!

    Mor Dayanışma İzmir İl Meclisi olarak aralık ayında düzenlediğimiz Mor Masa Buluşmaları’nda Akademisyen, Sanatçı Arzu Oto ile “Kadınlar, Sanat ve İdeoloji” hakkında konuştuk. Resim sanatında nesneleştirilen kadının sanatçı özneliğe yol alışını, eril sanat kanonundaki imge bombardımanına feminist sanatla nasıl sırt çevirebileceğimizi konuştuk. Feminist sanatın temel uğraşı Feminist sanat, en temelde “temsiliyet” ile uğraşır, yani bir…

    Mor Dayanışma avatarı

  • Kadınlar Bilime Müdahale Ediyor: Feminist Metodoloji

    Kadınlar Bilime Müdahale Ediyor: Feminist Metodoloji

    Mor Dayanışma İzmir İl Meclisi olarak kasım ayında düzenlediğimiz Mor Masa Buluşmaları’nda Prof. Eser Köker ile “Feminist Metodoloji” hakkında konuştuk. Bilginin cinsiyetini ifşa eden kadın çalışmalarının izini sürmek için geçmişe gittik, geleceğe özlemde birleştik. Masamız genişti, farklı iş kollarından, kampüslerden kadınlarla bir araya geldik. Tarihsel bir izlek içerisinde feminist yöntem Bu dünyayı nasıl anladığımız ve…

    Mor Dayanışma avatarı

  • Annie Ernaux Üzerine Düşündüklerimiz: Birileri ve Biz…

    Annie Ernaux Üzerine Düşündüklerimiz: Birileri ve Biz…

    “Nereden başlasam? Bomboş bir sayfaya bakarak defalarca sordum bu soruyu kendime. Kitabı yazmaya girişmemi sağlayacak ve tüm şüpheleri tek bir hamlede alıp götürecek o cümleyi, o tek bir cümleyi –bir nevi anahtarı– bulmak zorundaydım sanki.” Annie Ernaux, Nobel Konuşması, 2022 Her şey, yazar arkadaşım Şengül Can’ın Annie Ernaux’yu kadınlarla konuşma isteğiyle başladı. Aslında okuduğum bir…

    admin avatarı

  • Bir Kadın, Bir Yazar ve Bitmeyen Bir Mücadele: “Sevgi Soysal Yaşamakta Israr Ediyor”

    Bir Kadın, Bir Yazar ve Bitmeyen Bir Mücadele: “Sevgi Soysal Yaşamakta Israr Ediyor”

    Mor Dayanışma İstanbul Sanat Komisyonu olarak izlediğimiz, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun sahnelediği “Sevgi Soysal Yaşamakta Israr Ediyor” oyununu, feminist edebiyatın önemli isimlerinden Sevgi Soysal’ın yaşadıklarını kendi ağzından anlatırken, eserlerinden ve dönemin Türkiye’sinden kesitler sunuyor. Oyunun yolculuğunu, Sevgi Soysal’ı ve 25 Kasım’ı oyunun yazarı ve oyuncusu Duygu Dalyanoğlu ve Sevgi Soysal’ı oynayan Zeynep Okan ile konuştuk.…

    Eylül Naz Baklacı avatarı

  • Birbirimiz İçin Işıklar Yakmak

    Birbirimiz İçin Işıklar Yakmak

    Mor Dayanışma İzmir İl Meclisi olarak ekim ayında düzenlediğimiz Mor Masa Buluşmaları’nda Şiddet Sarmalında Kolektif Güçlenme hakkında konuştuk. Yoksulluk, şiddet, geleceksizlik, savaş, cinsel yönelim, kimlik sorunları, görünmeyen emek gibi her biri birbirinden çetin sorunlar karşısında bireysel olanla kolektif olanın diyalektiği içerisinde kurtuluşumuzu nasıl kolektifleştirebileceğimizin imkânlarını aradık. Şiddet nedir? Savaşların gündemi beslediği, kapitalizmin ve erkekliğin derin…

    Mor Dayanışma avatarı

  • “Çatı Belgesel” Yönetmenleri ile Röportaj

    “Çatı Belgesel” Yönetmenleri ile Röportaj

    • Merhaba, sizi Çatı belgeseliyle tanıdık, bize kendinizden bahsedebilir misiniz? Aslı: Ben Aslı. Marmara Üniversitesi Film Tasarımı bölümünden mezun oldum. Yaklaşık 3senedir kadın mücadelesindeyim, mor dayanışmada faaliyet yürütüyorum. Sosyalist feminist bir aktivistim. Şu an Samandağ’da mahallelerde, sosyal medya komisyonunda aktif faaliyet yürütüyorum. Yıllardır mücadele ettiğimiz alanlarda, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve kadın haklarını sanat üzerinden anlatma yollarını ararken belgesel alanına yönlendim. Aynı zamanda sanatımı da sosyal medya…

    Mor Dayanışma avatarı

  • Bu Yol Nasıl Gidilir?

    Bu Yol Nasıl Gidilir?

    Bundan yaklaşık 20 yıl önce çok ama çok yalnız bir lise öğrencisiydim. Erişebildiğim hemen her film, kitap, müzik, bir şekilde dünyayla bağ kurmama yarayan her şey minnetimi kazanıyordu. Bu film, kitap, müzik formu her neyse bazen onu anlamam için benden vakit ve emek talep ediyor bazen de cömertçe duygularımı harekete geçirerek kolaylıkla kandırıyordu beni. Güncel…

    Fisun Yalcinkaya avatarı

TR