YEREL ÖRGÜTLENME, ÖRGÜTLENDİKÇE GÜÇLENME
Nedir yerel? Neresidir, nerelerdir? Yoksa “Kaldı mı ya artık yerel örgütlenme” diyenlerden misiniz? Ya da “ben yerelde neler yapabilirim” mi diyorsunuz?
Mor Dayanışma’nın örgütlenme perspektifinde kullandığı anlamıyla “yerel”; kadınların yaşam alanlarını oluşturdukları, buralarda kendilerini var edebildikleri, hem etkileyip hem ondan etkilendikleri her yerdir. Yönetim birimleri bağlamında da kullandığımız ve kentlerde daha çok mahalleler olan yereller, büyük şehirlerde mahalleler-ilçeler olabilir.
Kadın dayanışmasını büyütmek isteyen kadınlar için yaşadıkları sokaktaki birkaç ev bile yerel örgütlenmenin nüvesi olabilir. Yani yaşadığımız mahalle, en çok zaman geçirdiğimiz ya da geçirmek istediğimiz her yer, kadın kurtuluş mücadelesini verdiğimiz bir yerel örgütlenme alanı hâline geliyor.
Peki neden yerel örgütlenme?
Hayatın oldukça hızlandığı günümüzde, sanki her şey ayağımızın altından kayıyor gibi hissediyoruz, değil mi? Ataerkil kapitalist düzenin sömürü çarkları, hem evde hem sokakta hem iş yerinde peşimizi bırakmıyor. Daha da hızlanmamızı, sonra parçalara ayrılıp atomize olmamızı ve birbirimizden kopmamızı kız kardeşim. Birbirimize ulaşamamamızı, yan yana gelmememizi, el ele tutuşmamamızı ve omuz omuz yürümememizi istiyorlar. Çünkü biliyorlar ki yan yana gelince dünyayı yerinden oynatacağız!
Ve işte birbirimize en kolay, en rahat, en güçlü ulaşabileceğimiz alanlar, yerellerimiz oluyor. Daha sık buluşabiliyor ve kadın kurtuluş mücadelemiz için yan yana, samimiyetle, kolektif güçle kafa yorabiliyoruz. Ataerkil kapitalist düzen bizi birbirimize, doğaya, kendimize yabancılaştırmaya çalışsa da “Biz birbirimizi bin yıllardır tanıyoruz.” Bu düzenden önce de vardık sonra da olmaya devam edeceğiz. Bizi o güya çok güvenli ama aslında hayattan izole eden binalara, sitelere, AVM’lere tıkmaya çalışsalar da biz, birbirimizi kapı muhabbetlerinde, pazar alışverişinde, çocuk kreşinde bulacağız.
Sen Neredeysen Oradayız!
Yaşadığımız yereli, feminist politikalarımızla dönüştürmek, kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze karşı politikalar üretmek, sosyalleşmek ve kadın dayanışma ağımızı büyütmek için yerel örgütlenme mekanizmalarımızda buluşuyoruz. İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Hatay, Ankara, Balıkesir, Aydın, Denizli, Antep, Adıyaman’da mahalle ve ilçelerde kadın meclislerimiz, faaliyet gösterdiğimiz yerler olmaya devam ediyor. Diğer birçok ilden kız kardeşlerimiz, yol arkadaşlarımız ile buluşmalara, haberleşmeye ve ağımızı kalıcı hâle getirmeye devam ediyoruz.
Sen de olduğun yerelde kadın mücadelesini büyütmek ve Mor Dayanışma’yı yaymak istersen bizi arayabilirsin, materyallerimize ulaşabilirsin.